Українська кухня рецепти та страви
Українська кухня
Українська кухня – одна з найцікавіших кухонь світу, українська кухня відрізняється використанням у рецептах страв простих інгредієнтів, отримуючи при цьому кулінарні шедеври. Україна є одним із старих культурних регіонів Європи, тому традиції української кухні сягають глибини століть. У різні періоди своєї історії Україна контактувала з різними народами, тож національна українська кухня формувалася під впливом як європейських, так і східних кулінарних традицій. Одна з основних відмінностей української кухні – величезна різноманітність продуктів, з яких в Україні готують різноманітні страви, і, як наслідок – безліч різноманітних рецептів українських страв. Як не дивно, але, незважаючи на досить велику відстань між Україною та Італією, українська кухня має спільні риси з італійською. І справа не в схожості рецептів – вони зовсім різні, а у підході до рецептів страв. На відміну від високої французької кухні, і в Україні, і в Італії кулінари не дотримуються догм – все одно має вийти дуже смачно. І виходить! Виняток становлять лише деякі рецепти української кухні, де потрібне точне дотримання рецепту та методики приготування, таким прикладом може бути рецепт київського торта.
Рецепти українського борщу
Український борщ – візитівка української кухні, причому це визнано навіть ЮНЕСКО. І, як це буває з традиційними рецептами, немає «правильного» рецепту українського борщу, таких рецептів рівно стільки, скільки господарок в Україні готують борщ. Український борщ може готуватися з більшої чи меншої кількості інгредієнтів, він може бути на основі м'ясного бульйону чи вегетаріанським, але основною відмінністю українського борщу від інших супів є наявність у рецепті борщу буряка. Крім того, унікальною є і методика приготування борщу – різні інгредієнти борщу додаються при його приготуванні у певний період варіння, це дозволяє приготувати борщ максимально смачним. Традиційно український борщ подається із закусками із сала, часником та пампушками – невеликими здобними булочками.
Сало у рецептах української кухні
Сало, поряд із українським борщем – ще одна візитна картка української кухні, причому цей продукт готують та вживають в Україні за оригінальними рецептами. Якщо у більшості країн світу, за винятком деяких країн Східної Європи, вирощують свиней для одержання м'яса та бекону, то в Україні популярні породи свиней, у яких підшкірний шар жиру утворює суцільну масу, без прошарків м'яса чи жил. При отриманні смачного свинячого сала необхідно дотриматися деяких умов – свині повинні бути певних порід і необхідно дотримуватися раціону їхнього харчування, які суттєво відрізняються від тих, що використовуються в інших країнах світу. На англійську мову на даний момент навіть не існує точного перекладу цього продукту, його помилково називають «жир», але це не жир, це «сало». І з цього сала в Україні готується безліч різних страв – солоне сало, копчене сало, смажене сало, різні намазки на хліб – сало з часником, сало з гострим перцем, сало із пряною зеленню. І хоча сало містить безліч жирів, при вживанні його невеликими порціями воно не підвищує, а навпаки – знижує холестерин у крові! Свиняче сало відмінно поєднується з гірчицею, гострим та чорним перцем, а також з різними гострими соусами. Не варто також забувати, що смажене, копчене чи солоне сало є однією з найкращих закусок до міцних спиртних напоїв, наприклад – горілки.
Традиційні рецепти української кухні
Українська кухня включає безліч рецептів традиційних страв – борщ і сало, голубці та вареники, холодець і домашня ковбаса, деруни та узвар, крученики м'ясні та полядвиця, банош та галушки, малосольні огірки, перекладанець та вергуни, і звичайно ж, котлета по-київськи та київський торт, пляцки та інші солодощі. І всі ці традиційні страви української кухні готуються за найрізноманітнішими рецептами.