Перейти до основного вмісту

Французька кухня рецепти та страви

Рецепт соусу тартар Соус тартар

Соус тартар – традиційний французький соус, приготовлений за рецептом французької кухні, соус тартар добре підійде до різних м'ясних та рибних страв.

Рецепт соусу сабайон Соус сабайон

Соус сабайон – один із традиційних солодких соусів французької кухні, в рецепт соусу сабайон входять яєчні жовтки, цукор, лимонний сік та біле вино.

Рецепт тушкованої яловичої печінки у сметані Тушкована яловича печінка у сметані

Тушкована яловича печінка в сметані готується за досить простим рецептом французької кухні, при цьому готова яловича печінка виходить соковитою і дуже смачною.

Рецепт голландського соусу Соус голландський

Рецепт голландського соусу досить простий, для його приготування необхідні вершкове масло, яйця, вода, сіль та лимонний сік.

Рецепт кошиків з ягодами Кошички з ягодами

Кошички з ягодами – простий у приготуванні, але дуже смачний десерт, ягоди для цієї страви можна брати будь-які – малину, полуницю, виноград та інші.

Рецепт волованів із грибами Воловани з грибами

Воловані з грибами за рецептом французької кухні репрезентують невеликі стаканчики з листкового тіста, заповнені грибною начинкою.

Рецепт соусу вінегрет Соус вінегрет

Соус вінегрет, також відомий під назвами вінегретна або французька заправка, є дуже простим соусом.

Рецепт шинки у молочному желе Шинка в молочному желе

Шинка в молочному желе – один із численних рецептів французької кухні, ця страва відрізняється гарним смаком та при цьому виглядає дуже апетитно.

Рецепт ванільного соусу Ванільний соус

Ванільний соус – один із солодких десертних соусів, який добре підходить до різної випічки, фруктів, морозива та інших десертних страв.

Рецепт соусу майонез Соус майонез

Соус майонез цілком можна приготувати в домашніх умовах з олії, яєць та оцту.

Французька кухня

Французька кухня має свої унікальні особливості, технології приготування страв та історичні передумови виникнення. Для початку слід сказати, що кухня Франції має три чітко виражені напрямки – домашній, регіональний та аристократичний. Про домашні страви слід сказати, що вони формували французьку кухню протягом тривалого часу, як і регіональні рецепти. Аристократична кухня бере свій початок із Будинку Бурбонів у ті часи, коли Париж став законодавцем моди.

Послідовність вживання їжі можна розписати, ґрунтуючись на французькому кулінарному етикеті. Будь-яка трапеза починається з гарячих або холодних закусок, далі слідує суп. Слід зазначити, що суп чи прозорий бульйон – французьке винахід. Після супу слідує основна страва, а на завершення десерти, фрукти, сир. Стереотип, що склався в кулінарному середовищі про те, що французи харчуються жаб'ячими лапками взагалі-то не вірний. Жабині лапки імпортуються з Азії та можуть бути на столі виключно у вигляді делікатесу. Цікавим є факт, що Франція довгий час не сприймала таке явище як фастфуд на своїй території.

Вино та французька кухня

Говорячи про Францію, не можна не згадати про використання вина у рецептах французької кухні. Вино піддається ретельному виварюванню, щоб випарувався винний спирт, і в кінці приготування страви залишається лише половина використаного обсягу вина. Вино не тільки використовується як інгредієнти для рецептів страв, вино часто виступає як маринад для м'яса або риби.

Наступним чинником, що характеризує французьку кухню, є велика кількість різних соусів. Завдяки цьому французькі кухарі за наявності різних вдів соусів та однакових інгредієнтів можуть приготувати однакову страву з різними смаковими якостями.

Особливості кулінарної обробки м'яса у французькій кухні

Сьогоднішні тенденції у французькій кулінарії популяризують ідею приготування м'яса та птиці на грилі – справжньому чи електричному. Далі буде розглянуто кілька секретів, які французькі кулінари використовують для приготування м'яса. Наприклад, м'ясо можна покласти на короткий період часу – 15-20 секунд – у окріп. Цей процес сприяє утворенню плівки з білка на поверхні м'яса і таким чином перешкоджає відтоку соків з нього.

Взагалі, розглядаючи тему м'яса в рецептах французької кухні, не можна не сказати про низку досить консервативних правил, яких французи дотримуються при приготуванні різних страв.

  • додавати воду або бульйон у сковороду з м'ясом слід лише після того, як м'ясо починає віддавати сік у процесі готування;
  • кінцева готовність м'яса визначається за допомогою дотику до нього кінчиком ножа, яловичина та баранина виділяє при цьому краплю крові, а свинина та телятина – сік, що не має кольору;
  • під час приготування м'яса на відкритій сковороді, для початку сковорода має набрати необхідну температуру, це можна визначити, кинувши на неї кілька щіпок великої солі – як тільки сіль почне відскакувати, в цей момент можна розпочинати готування м'яса.

Екзотична французька страва – жаб'ячі лапки

Говорячи про кулінарні стереотипи не можна не згадати про популярну французьку страву – жаб'ячі лапки, про які було сказано вище. Жаб'ячі лапки за смаковими характеристиками нагадують м'ясо курки та містить багато корисних людини вітамінів та мікроелементів, зокрема фосфор та залізо, а також масу вітамінів. Найпопулярніший рецепт приготування жаб'ячих лапок – з вершковим маслом, часником та петрушкою, проте кількість різних французьких рецептів досить велика.

Французька кухня та світова кулінарія

Зрештою можна сказати, французька кухня є однією з найкращих кухонь у світі. У Франції навчалися всі найкращі кухарі з різних країн – саме тут з'явилася перша кулінарна школа Le Cordon Bleu, через яку пройшли усі відомі кулінари та шеф-кухарі з різних країн. Французька кухня є законодавицею моди у світовій кулінарії, вона істотно впливає на розвиток практично всіх національних кухонь у всьому світі.