Перейти до основного вмісту

Шведська кухня рецепти та страви

Рецепт горохового супу з копченою грудинкою Суп гороховий з копченою грудинкою

Гороховий суп з копченою грудинкою – традиційний рецепт шведської кухні, рецепт горохового супу з копченою грудинкою дуже простий та доступний для приготування кожному.

Рецепт відвареної солонини під соусом з хроном Відварена солонина під соусом з хроном

Відварена солонина під соусом з хроном– традиційна страва шведської кухні, відварена солонина під соусом з хріном є дуже ситною та смачною шведською стравою.

Рецепт сметанного соусу з хроном Сметанний соус із хріном

Сметанний соус з хроном – традиційний шведський соус, у шведській кухні широко використовуються соуси на основі хрону та інших інгредієнтів.

Рецепт тріски з картопляним пюре Тріска з картопляним пюре

Тріска з картопляним пюре – традиційна страва шведської кухні, одна з численних шведських рибних страв, дуже смачна та ситна.

Рецепт омлету з сьомгою чи лососем Омлет із сьомгою або лососем

Омлет із сьомгою або лососем – одна з традиційних страв шведської кухні, в цій кухні є безліч рибних страв, приготовлених за різноманітними рецептами.

Шведська кухня

Шведська кухня є однією з провідних національних кухонь Скандинавії, рецепти шведської кухні є смачними та ситними стравами, приготованими з м'яса, риби та овочів. Шведська кухня має свої унікальні особливості, історію та традиції. Основним фактором, що вплинув на формування шведської кухні, був суворий клімат Скандинавії – рецепти шведської кухні можуть знаходити відлуння в інших скандинавських кухнях сусідніх країн, таких як Данія чи Норвегія.

Особливості рецептів шведської кухні

Основними критеріями, за якими можна характеризувати шведську кухню, – це стриманість та використання продуктів, які можуть довго зберігати свої якості, оскільки вирощувати щось за погодних умов Швеції досить складно. Рецепти страв від шведських кухарів можуть бути виражені двома основними факторами – це жирність та насиченість цукром. При гасінні та прожарюванні використовується свиняче сало, зване шведами шпик. Цукор у традиціях шведської кухні зустрічається навіть на перший погляд у нехарактерних рибних стравах, але він використовується для консервування та маринаду. З найбільш загальних моментів слід сказати про шведську традицію самостійно випікати хліб, заготовляти джем та багато інших продуктів харчування. Цікавою кулінарною традицією Швеції є те, що пироги та торти не ріжуться на частини, а подаються до столу цілком – кожен учасник трапези визначає свою порцію сам. З ідеї самообслуговування і виник всесвітньо відомий шведський стіл, про який буде сказано пізніше.

Рибні страви шведської кухні

Не менш цікавою кулінарною традицією, якою володіє шведська кухня, спричинена насамперед географічним розташуванням Швеції, є велика кількість рецептів рибних страв у шведській кухні. Варто лише сказати про те, що повітряний пиріг з риби випікається лише у свята, таким чином займаючи одну нішу з десертними святковими пирогами. Серед страв із риби існує певна сезонна ієрархія. Використання риби на шведській кухні, зумовлене вимогою до абсолютної свіжості самої риби. Наприклад, можна виділити страву, назва якої власне багато про неї скаже - риба по-весняному. Саме навесні до берегів Швеції припливає велика кількість одвірків скумбрії, яка необхідна для рецептів багатьох шведських страв. Риба по-весняному - підтвердження любові шведів до холодних закусок з риби, оскільки вона подається на холодний стіл, хоча і проходить теплову обробку.

Шведська кухня та шведський стіл

Безперечним кулінарним явищем, про яке згадувалося вище, і про яке чули багато хто, є шведський стіл. Ідея шведського столу бере свій початок із часів зародження кулінарних традицій Швеції. Стародавні шведи, які готувалися до прийому гостей, іноді змушені були чекати кілька днів, коли гість приїжджав здалеку. На цей випадок готували продукти, котрі не втрачали своїх якостей за цей період. Це могли бути яйця, солона, маринований оселедець, бутерброди, картопля. Шведський стіл сучасності доцільно влаштовувати обслуговування великої кількості гостей з тенденцією до самообслуговування. Шведський стіл служить для розміщення страв, але розміщення за ним людей не передбачає.

Культурні традиції шведської кухні

Ще необхідно сказати, що країни Скандинавії не дуже дотримуються формальностей щодо прийняття їжі, проте Швеція має відмінну особливість. Ознакою безкультурності у шведській кулінарній традиції є недотримання послідовності трапези. Як уже говорилося раніше, шведська трапеза починається з холодних закусок з риби, солоного оселедця, потім йдуть гарячі страви з м'яса. Їсти рибу після м'яса – уславитися невігласом серед шведів.

Вплив французької кухні на шведську кухню

Важливим є факт, що виділяє шведську кухню серед національних кухонь Скандинавії – це вплив кулінарних традицій Франції та материкової Європи. Це виявляється у наявності пікантних соусів, страв з картоплі, які добре оформлені, а іноді дають вигляд запіканки. Цікаві особливості кухні Швеції поєднують у собі одночасно традиції Скандинавії, сформовані завдяки кліматичним умовам, та вплив кухонь Європи. Ці та інші чинники забезпечує ту самобутність шведської кухні, яка потрібна, щоб визнати її на належному рівні у сфері кулінарного мистецтва.