Рецепти шашлику
Шашлик
Шашлик – дуже смачна страва, популярна у багатьох національних кухнях різних країн, рецепти шашлику бувають дуже різними, але поєднує їх одне – спосіб приготування, шашлик готують над розпеченим вугіллям, що дозволяє надати м'ясу чи овочам неповторного смаку та аромату. Шашлик може бути виготовлений з баранини, яловичини, телятини або м'яса свійської птиці. Рецепти шашлику зі свинини поширені лише в тих національних кухнях, де немає заборони на вживання такого м'яса. З цієї причини рецептами шашлику зі свинини може похвалитися, наприклад, вірменська кухня та грузинська кухня, а ось узбецька кухня, турецька кухня та азербайджанська кухня обходяться без свинини, при цьому їх рецепти шашлику нічим не гірші за смаковими якостями. Крім того, у багатьох національних кухнях є рецепти шашлику з різних овочів – вегетаріанський шашлик готується так само, як і звичайний – над розпеченим деревним вугіллям. Шашлик готують як із цілих шматків м'яса – шиш-кебаб, так і з фаршу – це варіант шашлику зветься люля-кебаб. Готують усі види шашлику з використанням невеликих рожнів, що мають назву шампури.
Особливості приготування шашлику
Основною особливістю приготування шашлику є маринування м'яса перед його приготуванням. Маринаду обов'язково потребує яловичина і баранина, а також м'ясо птиці, шашлик зі свинини можна готувати без маринаду, але цілком можна і маринувати для надання м'ясу певного смаку. Склад маринаду для шашлику може бути різним залежно від рецепту шашлику – це може бути маринад на основі оцту, вина, кисломолочних продуктів та багато іншого. Час маринавання шашлику може становити від десятків хвилин до доби і більше – все залежить від виду м'яса (свинина, баранина, яловичина, курятина), від того, яку частину тушки використовують для шашлику – нашийок, вирізку, грудинку, а також від віку тварини, м'ясо якої використовують у рецепті шашлику. Ще однією важливою особливістю є процес приготування шашлику – шашлик готують на вугіллі так, щоб не було відкритого вогню, яке зіпсує шашлик. При цьому дуже важливо, щоб було достатньо жару від вугілля – так на шашлику швидко з'явиться скоринка і після приготування шашлик буде соковитим та смачним.