Азербайджанська кухня рецепти та страви

Рецепт запеченої баранячої ноги Запечена бараняча нога

Запечена бараняча нога – дуже смачна м'ясна страва з баранини за рецептом азербайджанської кухні, бараняча нога запікається в духовці цілком.

Рецепт азербайджанських солоних булочок шор гогал Азербайджанські солоні булочки шор гогал

Шор гогал – один із видів випічки азербайджанської кухні, такі пряні солоні булочки в Азербайджані готують до свята Навруз та подають до солодкого чаю.

Рецепт азербайджанського плову з родзинками Азербайджанський плов із родзинками

Азербайджанський плов із родзинками – один із рецептів солодкого плову, цей плов готується за рецептом азербайджанської кухні, в рецепт плову м'ясо не входить.

Рецепт азербайджанського супу з пельменями дюшбара Азербайджанський суп із пельменями дюшбара

Дюшбара – традиційна страва азербайджанської кухні, дюшбара готується за простим рецептом і являє собою суп з пельменями.

Рецепт плову з бараниною та гранатом Плов з бараниною та гранатом

Плов з бараниною та гранатом – один із традиційних рецептів азербайджанської кухні, в Азербайджані готують найрізноманітніший плов, у тому числі і з бараниною.

Рецепт долми з бараниною та рисом Долма з бараниною та рисом

Долма з бараниною та рисом – традиційний рецепт азербайджанської кухні, долма являє собою начинку, загорнуту у виноградне листя.

Рецепт ікри з баклажанів Ікра з баклажанів

Ікра з баклажанів – одна з традиційних страв азербайджанської кухні, готується ікра з баклажанів дуже просто, в рецепт ікри з баклажанів входить мінімум інгредієнтів.

Рецепт азербайджанського шашлику з яловичини Азербайджанський шашлик із яловичини

Азербайджанський шашлик з яловичини готується за традиційним рецептом азербайджанської кухні та подається на стіл з великою кількістю овочів та зелені.

Азербайджанська кухня

Азербайджанська кухня – одна з національних кухонь народів, що населяють Кавказ та прилеглі регіони, тому вона виникла та формувалася у тісній взаємодії з іншими національними кухнями сусідніх країн та регіонів. Великий вплив на формування азербайджанської кухні мала грузинська кухня, турецька кухня, вірменська кухня, а також іранська кухня. Азербайджанські страви дуже різноманітні, до їх складу входить як м'ясо яловичини та баранини, так і м'ясо свійської птиці, а також безліч овочів, фруктів та пряних трав. Також азербайджанська кухня пропонує широкий асортимент різноманітної випічки, як солодкої, так і несолодкої. В Азербайджані широко поширені різноманітні рецепти плову та шашлику, а солодка пахлава відома далеко за межами Азербайджану.

Особливості азербайджанської кухні

Азербайджан – мусульманська країна, тому список продуктів, що входять до азербайджанських страв, обмежений за релігійними переконаннями. У цьому азербайджанська кухня схожа з турецькою кухнею або іранською кухнею, але відрізняється від грузинської кухні та вірменської кухні. Але відсутність свинини в рецептах азербайджанських страв не заважає їй бути повноцінною національною кухнею з безліччю унікальних традиційних рецептів. Крім того, до складу страв азербайджанської кухні не входить алкоголь із тих же причин, що й свинина. Ще одна особливість азербайджанської кухні – широке використання пряних трав та спецій, у цьому вона схожа з грузинською кухнею. В азербайджанській кухні використовується кінза, базилік, кориця, петрушка, кріп, кмин, гвоздика, гіркий і запашний перець, м'ята, а також багато інших трав та прянощів.

Традиційні рецепти азербайджанської кухні

Азербайджанська кухня включає в себе різні традиційні страви - аджапсандал і плов, долма і люля-кебаб, довга і шашлик, кутаби і джиз биз, буглама і шекер чурек, хінкал і кюрза, овдух і дюшбара, бозбаш і питі, пахла гогал, шакер-лукум та багато інших рецептів азербайджанських страв.