Азербайджанська кухня рецепти та страви
Азербайджанська кухня
Азербайджанська кухня – одна з національних кухонь народів, що населяють Кавказ та прилеглі регіони, тому вона виникла та формувалася у тісній взаємодії з іншими національними кухнями сусідніх країн та регіонів. Великий вплив на формування азербайджанської кухні мала грузинська кухня, турецька кухня, вірменська кухня, а також іранська кухня. Азербайджанські страви дуже різноманітні, до їх складу входить як м'ясо яловичини та баранини, так і м'ясо свійської птиці, а також безліч овочів, фруктів та пряних трав. Також азербайджанська кухня пропонує широкий асортимент різноманітної випічки, як солодкої, так і несолодкої. В Азербайджані широко поширені різноманітні рецепти плову та шашлику, а солодка пахлава відома далеко за межами Азербайджану.
Особливості азербайджанської кухні
Азербайджан – мусульманська країна, тому список продуктів, що входять до азербайджанських страв, обмежений за релігійними переконаннями. У цьому азербайджанська кухня схожа з турецькою кухнею або іранською кухнею, але відрізняється від грузинської кухні та вірменської кухні. Але відсутність свинини в рецептах азербайджанських страв не заважає їй бути повноцінною національною кухнею з безліччю унікальних традиційних рецептів. Крім того, до складу страв азербайджанської кухні не входить алкоголь із тих же причин, що й свинина. Ще одна особливість азербайджанської кухні – широке використання пряних трав та спецій, у цьому вона схожа з грузинською кухнею. В азербайджанській кухні використовується кінза, базилік, кориця, петрушка, кріп, кмин, гвоздика, гіркий і запашний перець, м'ята, а також багато інших трав та прянощів.
Традиційні рецепти азербайджанської кухні
Азербайджанська кухня включає в себе різні традиційні страви - аджапсандал і плов, долма і люля-кебаб, довга і шашлик, кутаби і джиз биз, буглама і шекер чурек, хінкал і кюрза, овдух і дюшбара, бозбаш і питі, пахла гогал, шакер-лукум та багато інших рецептів азербайджанських страв.