Перейти до основного вмісту

Рецепти плову

Рецепт вірменського плову з рибою Вірменський плов із рибою

Вірменський плов з рибою – один із численних рецептів плову, на які така багата вірменська кухня, в рецепт плову може входити лосось або інша риба.

Рецепт вірменського плову з бараниною та сухофруктами Вірменський плов з бараниною та сухофруктами

Вірменський плов з бараниною та сухофруктами – традиційний рецепт вірменської кухні, у рецепті плову поєднується смак молодої баранини та солодких сухофруктів.

Рецепт солодкого вірменського плову з родзинками та сухофруктами Солодкий вірменський плов з ізюмом та сухофруктами

Солодкий вірменський плов з родзинками та сухофруктами – традиційний рецепт вірменської кухні, за таким рецептом солодкий плов у Вірменії готують на Великдень та інші свята.

Рецепт азербайджанського плову з родзинками Азербайджанський плов із родзинками

Азербайджанський плов із родзинками – один із рецептів солодкого плову, цей плов готується за рецептом азербайджанської кухні, в рецепт плову м'ясо не входить.

Рецепт плову з гарбузом та фруктами Плов з гарбузом та фруктами

Плов із гарбузом та фруктами – один із традиційних рецептів плову узбецької кухні, в даному випадку узбецький плов вегетаріанський – у ньому немає м'яса.

Рецепт плову з бараниною та гранатом Плов з бараниною та гранатом

Плов з бараниною та гранатом – один із традиційних рецептів азербайджанської кухні, в Азербайджані готують найрізноманітніший плов, у тому числі і з бараниною.

Рецепт узбецького плову Узбецький плов

Узбецький плов – традиційна страва узбецької кухні, узбецький плов широко відомий не тільки в Узбекистані, його готують у багатьох інших країнах світу.

Рецепт гурійського плову Гурійський плов

Гурійський плов – традиційний рецепт грузинської кухні, на відміну від більшості рецептів плову, в рецепт гурійського плову м'ясо не входить.

Що таке плов?

Плов – насамперед це добре приготовлений рис. Слово плов дослівно означає приготовлений рис, і саме рис робить цю страву унікальною. Плов є традиційною стравою східної кухні, плов готують у багатьох країнах Сходу. Рецепти плову настільки різноманітні, наскільки різноманітні країни та народи, які готують цю традиційну страву. У всіх рецептах плову, за всіх їхніх відмінностях, незмінним інгредієнтом був і залишається рис, інші інгредієнти плову можуть змінюватися в дуже широких межах. Плов може включати різні види м'яса, риби, птиці, а може бути і вегетаріанським - все залежить від конкретного рецепту плову.

Як приготувати смачний плов?

Головне у приготуванні будь-якого рецепту плову – це приготування рису. У хорошому плові рис обов'язково має бути розсипчастим – це незмінний критерій оцінки приготування плову незалежно від його рецепту та від національної кухні, до якої плов відноситься. Розсипчастий рис виходить за дотримання технології приготування плову, а також за наявності в рецепті плову різних видів жирів, що запобігають склеюванню рису. Існує кілька основних технологій приготування плову. У Середній Азії при приготуванні плову рис вариться в невеликій кількості води, яка повністю поглинається рисом при варінні, а потім доводять його до готовності на повільному вогні. У країнах Кавказу прийнято трохи іншу технологію приготування плову – рис варять у великій кількості води до напівготовності, відкидають його на друшляк або сито, щоб злити воду, а потім уже доводять його до готовності на повільному вогні. Другий варіант приготування плову отримав назву відкидної плов. Крім того, у багатьох країнах Кавказу плов готують на підкладці з лаваша або іншого тонкого коржика, щоб уникнути пригорання рису. Кращі сорти рису для плову – ті, які містять менше крохмалю, такий рис виходить розсипчастішим. Традиційно плов готують у казанах, але для його приготування цілком підійде жаровня чи інший посуд із чавуну чи алюмінію.

Які види плову існують?

Залежно від того, який вид м'яса використовувався для приготування плову, плов може бути:

  • Плов із куркою
  • Плов із бараниною
  • Плов із яловичиною
  • Плов із рибою
  • Плов зі свининою

Оскільки плов є традиційною стравою східної кухні, а більшість країн сходу сповідують іслам, плов зі свининою готують тільки в тих країнах, де це дозволяють релігійні переконання народів, що їх населяють.

Крім того, крім м'яса до рецепту плову можуть входити різні овочі, фрукти та інші інгредієнти, або плов може бути зовсім вегетаріанським. Також широко поширені рецепти солодкого плову, до яких м'ясо може входити, а може й бути відсутнім. Такими прикладами можуть бути:

  • Плов із ізюмом
  • Плов із нутом
  • Плов із булгуром
  • Плов із яблуками
  • Плов із курагою
  • Плов із чорносливом
  • Плов з гарбузом

Оскільки плов готують у багатьох країнах світу, то, залежно від національної кухні, до якої плов відноситься, може бути:

  • Вірменський плов чи плов по-вірменськи
  • Азербайджанський плов по-азербайджанськи
  • Грузинський плов чи плов по-грузинськи
  • Узбецький плов або плов по-узбецьки
  • Таджицький плов або плов по-таджицькому
  • Турецький плов чи плов по-турецьки

Писати та читати про різні рецепти та види плову можна до нескінченності, настільки різноманітна ця традиційна східна страва, але краще скористатися одним із рецептів, представлених на нашому сайті, та самостійно приготувати смачний плов.