Рецепти плову
Що таке плов?
Як приготувати смачний плов?
Головне у приготуванні будь-якого рецепту плову – це приготування рису. У хорошому плові рис обов'язково має бути розсипчастим – це незмінний критерій оцінки приготування плову незалежно від його рецепту та від національної кухні, до якої плов відноситься. Розсипчастий рис виходить за дотримання технології приготування плову, а також за наявності в рецепті плову різних видів жирів, що запобігають склеюванню рису. Існує кілька основних технологій приготування плову. У Середній Азії при приготуванні плову рис вариться в невеликій кількості води, яка повністю поглинається рисом при варінні, а потім доводять його до готовності на повільному вогні. У країнах Кавказу прийнято трохи іншу технологію приготування плову – рис варять у великій кількості води до напівготовності, відкидають його на друшляк або сито, щоб злити воду, а потім уже доводять його до готовності на повільному вогні. Другий варіант приготування плову отримав назву відкидної плов. Крім того, у багатьох країнах Кавказу плов готують на підкладці з лаваша або іншого тонкого коржика, щоб уникнути пригорання рису. Кращі сорти рису для плову – ті, які містять менше крохмалю, такий рис виходить розсипчастішим. Традиційно плов готують у казанах, але для його приготування цілком підійде жаровня чи інший посуд із чавуну чи алюмінію.
Які види плову існують?
Залежно від того, який вид м'яса використовувався для приготування плову, плов може бути:
- Плов із куркою
- Плов із бараниною
- Плов із яловичиною
- Плов із рибою
- Плов зі свининою
Оскільки плов є традиційною стравою східної кухні, а більшість країн сходу сповідують іслам, плов зі свининою готують тільки в тих країнах, де це дозволяють релігійні переконання народів, що їх населяють.
Крім того, крім м'яса до рецепту плову можуть входити різні овочі, фрукти та інші інгредієнти, або плов може бути зовсім вегетаріанським. Також широко поширені рецепти солодкого плову, до яких м'ясо може входити, а може й бути відсутнім. Такими прикладами можуть бути:
- Плов із ізюмом
- Плов із нутом
- Плов із булгуром
- Плов із яблуками
- Плов із курагою
- Плов із чорносливом
- Плов з гарбузом
Оскільки плов готують у багатьох країнах світу, то, залежно від національної кухні, до якої плов відноситься, може бути:
- Вірменський плов чи плов по-вірменськи
- Азербайджанський плов по-азербайджанськи
- Грузинський плов чи плов по-грузинськи
- Узбецький плов або плов по-узбецьки
- Таджицький плов або плов по-таджицькому
- Турецький плов чи плов по-турецьки
Писати та читати про різні рецепти та види плову можна до нескінченності, настільки різноманітна ця традиційна східна страва, але краще скористатися одним із рецептів, представлених на нашому сайті, та самостійно приготувати смачний плов.