Узбецька кухня рецепти та страви
Узбецька кухня
Узбецька кухня посідає почесне місце серед усієї кулінарної ніші. Чи варто говорити про численні вікові кулінарні традиції, що взяли початок ще Персії та надалі, що визначило свій самостійний розвиток. Основним елементом усієї культури Узбекистану є іслам. Узбецька кулінарія не виняток. Протягом усіх століть у рецептах узбецької кухні категорично було заборонено використовувати свинину. Інші обмеження пов'язані зі священним місяцем Рамаданом, у якому проходить дуже суворий піст.
Розглядаючи різні особливості цієї кухні, слід сказати, що узбецька кухня так само, як і інші кухні має свої регіональні відмінності. Північ Узбекистану характерна вживанням у їжу плову та борошняних виробів. У південній частині Узбекистану віддають перевагу стравам, утвореним шляхом поєднання риби та овочів. Страви узбецької кухні мають досить складну технологію приготування та вимагають від кухаря професійних навичок та непоганої фізичної сили. Якщо розглядати страви, виготовлені з фаршу – манти та пельмені, то фарш готується за допомогою рубки м'яса вручну, без допомоги м'ясорубки. У узбеків кухарські обов'язки часто виконуються чоловіками, а приготування плову завжди їх прерогатива.
Рецепти узбецької кухні
Основу рецептів узбецької кухні складає м'ясо, тому важливо почати розглядати з нього узбецьку кухню. Найбільш популярними видами м'яса є баранина, а також яловичина та конина. Існує традиція, згідно з якою м'ясні страви готуватимуться з більшої кількості м'яса. Плов, про який ще буде сказано, готувється із розрахунку однієї частини м'яса, до однієї частини рисової крупи. Крупу, а також овочі в традиції узбецької кухні не готують як окрему страву, а виключно як доповнення до будь-якої страви.
Традиції узбецької кухні
Окреме слово слід сказати, що у традиції узбецької кулінарії не прийнято використовувати велику кількість спецій, проте кулінарні традиції не нехтують використанням великої кількості зелені. Основна маса використовуваної зелені приблизно така – коріандр, кунжут, кріп, базилік. М'ясні страви в Узбекистані завжди готуватимуться з додаванням цибулі. Якщо порівнювати узбецькі рецепти з європейськими, то в узбецьких рецептах цибулі значно більше. Для прикладу варто сказати про приготування узбецьких пельменів – у цьому випадку цибуля може перевищувати кількість фаршу у 2 або 3 рази.
Узбецький плов
Слід розглянути особливість рецепту найпопулярнішої страви узбецької кухні – узбецького плову. Найголовнішими інгредієнтами є м'ясо та рис. Тут важливо сказати, що узбецька кухня має загальну тенденцію з таджицькою кухнею і повну протилежність азербайджанській. Що характерно, в узбецькій кухні окремі складові готуються разом, а не окремо, як, наприклад, в азербайджанській кухні. В одних містах плов готують світліший, в інших – темніший. У Самарканді технологія приготування плову абсолютно інша, ніж в інших регіонах Узбекистану – там інгредієнти накладають кілька шарів один на одного.
Традиційні рецепти узбецької кухні
В узбецьку кухню входять дуже різноманітні традиційні рецепти - плов і басма, долма і кебаб, казан-кабоб і килимок, катиклі і лагман, манти і ханум, нарин і самса, вугра і чалоп, чучвара і шурпа, обі-нон і катлама і айран, спідниця та урама, а також багато інших страв узбецької кухні.