Рецепти борщу
Український борщ
Український борщ – один із тих рецептів, які стали чітко асоціюватись із певною національною кухнею. Так, сир пармезан однозначно належить італійській кухні, хачапурі – грузинській, хаш – вірменській, а борщ – природно, українській кухні. Лише дотримання основних особливостей приготування українського борщу дозволить набути автентичного смаку цієї української страви. Завдяки своїй унікальності рецепт українського борщу увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, тобто визнаний стравою, що належить виключно українській національній кухні. Це не ставить під сумнів існування борщу у білоруській, польській та багатьох інших кухнях країн Східної Європи, але авторство цього рецепту належить саме українській кухні.
Різноманітність рецептів борщу
У світі існую найрізноманітніші рецепти борщу. В одній лише Україні налічуються сотні рецептів борщу, причому це не просто варіанти одного і того ж рецепту, а справді різні за інгредієнтами та приготування його рецепти. Інгредієнти, що входять до рецепту борщу, можуть суттєво відрізнятися від одного рецепта до іншого, але одне залишається незмінним – основним інгредієнтом рецепту борщу залишається буряк. Виняток становить хіба що зелений борщ – суп, який готується на основі щавлю, до його рецепту буряк не входить. В інших рецептах борщу буряк обов'язково присутній. Ще одна незмінна особливість рецептів приготування борщу – приготування засмажки, яка потім додається до борщу в процесі його приготування. В іншому рецепти борщу можу відрізнятися настільки сильно, що стають несхожими один на одного, але тим не менш, будь-який борщ залишається добре впізнаваною стравою.