Вірменська кухня рецепти та страви
Вірменська кухня
Вірменська кухня різноманітна, як сама Вірменія, проте рецепти страв вірменської кухні чимось схожі, їх поєднують загальні кулінарні традиції, властиві вірменській кухні. Як одна з кавказьких кухонь, вірменська кухня розвивалася у взаємодії з іншими національними кухнями сусідніх країн – на неї істотно вплинули азербайджанська кухня, турецька кухня, а також грузинська кухня. Деякі страви, які у Вірменії вважаються своїми традиційними стравами, також готують у сусідніх країнах, іноді – з невеликими відмінностями у рецептах, а іноді – з дуже суттєвими.
Особливості вірменської кухні
Оскільки Вірменія – християнська країна, на відміну від мусульманських країн та єврейської кухні, у вірменській не існує обмежень на вживання тих чи інших продуктів. Тому, хоча вірменська та азербайджанська кухня в чомусь схожі, між ними є суттєві відмінності. У вірменській кухні є безліч рецептів страв, до складу яких входить свинина, що суттєво урізноманітнить асортимент вірменських страв. Страви в вірменській кухні готують із найрізноманітніших продуктів – м'яса та риби, овочів та фруктів, птиці та багатьох інших інгредієнтів, доступних для вірменських кулінарів.
Традиційні рецепти вірменської кухні
Вірменська кухня налічує безліч різних рецептів, серед них хоровац та кюфта, долма, тжвжик та мацоні, кололак та аріса, матнакаш, ламаджо, бастурма та суджух, хапама та гата, багарадж та багато інших вірменських страв. Вірменський тонкий хліб – лаваш – відомий далеко за межами Вірменії та служить чудовим інгредієнтом для приготування фаст-фуду та інших страв. Вірменський плов, приготований за традиційними рецептами вірменської кухні, нікого не залишить байдужим, а така страва, як хаш, дозволить відновити сили після щедрого застілля, що пройшло напередодні.