Грузинська кухня рецепти та страви
Грузинська кухня
Грузинська кухня є сукупністю кулінарних традицій народів, що населяють Грузію, а оскільки на території Грузії проживають дуже різні народи, то й грузинська кухня вийшла дуже різноманітною. Грузинська кухня формувалася у взаємодії з іншими національними кухнями Кавказу та сусідніх країн – на її розвиток вплинула вірменська кухня, турецька кухня, а також азербайджанська кухня, але грузинська кухня має у своєму складі унікальні страви, притаманні тільки Грузії. До складу рецептів грузинської кухні входять найрізноманітніші інгредієнти – овочі та фрукти, м'ясо свійської птиці – курка та індичка, а також свинина, яловичина та баранина. У рецепти грузинської кухні також входить величезна кількість пряних трав та різноманітних прянощів, що вигідно відрізняє грузинські страви від страв інших національних кухонь. І, природно, грузинську кухню дуже складно уявити без місцевих алкогольних напоїв – переважно це натуральні вина, але в Грузії також поширені і міцніші напої – чача та бренді, які також виготовляються з місцевих сортів винограду.
Особливості грузинської кухні
Однією з особливостей грузинської кухні є використання в її рецептах великої кількості найрізноманітнішої зелені – петрушки, кропу, кінзи, м'яти та багато іншого. Зелень може використовуватися у свіжому або сушеному вигляді, може додаватися до рецептів грузинських страв, а може входити до складу різних сумішей, поряд зі спеціями. Хорошими прикладами можуть бути червона та зелена аджика, соуси сацибелі та ткемалі, а також грузинська суміш прянощів під назвою хмелі-сунелі. На формування грузинської кухні також вплинув той факт, що Грузія є православною країною, і релігія не забороняє вживати свинину. Завдяки цьому грузинська кухня отримала безліч смачних страв зі свинини – найсмачніший і найніжніший шашлик виходить саме зі свинячого м'яса. А, наприклад, турецька кухня або азербайджанська кухня, хоча ці країни розташовані поряд із Грузією, позбавлені можливості готувати страви зі свинини, оскільки є мусульманськими країнами.
Традиційні рецепти грузинської кухні
Грузинська кухня включає безліч різноманітних рецептів грузинських страв - хінкалі і чакапулі, пхалі і лобіо, гострі і чвіштарі, каурма і бринджула, килико і шкмерулі, хачапурі і аджарулі, суп харчо і чурчхела, аджика і ткемалі, кебаб і шашлик, варення з баклажанів, чахохбілі, мчаді та гурулі, ачма та хашлама, чихіртма, чанахі та сациві.