Єврейська кухня рецепти та страви

Рецепт картопляних оладок латкес Картопляні оладки латкес

Латкес – картопляні оладки за рецептом єврейської кухні, традиційна єврейська страва на свято Ханука, також звані левівот.

Рецепт вінегрету із фруктів та овочів Вінегрет із фруктів та овочів

Вінегрет із фруктів та овочів можна приготувати за рецептом єврейської кухні, і хоча до рецепту вінегрету входить багато інгредієнтів, готуватися він дуже просто.

Рецепт форшмаку Форшмак

Форшмак – традиційна страва єврейської кухні, існує безліч рецептів цієї страви, які відрізняються інгредієнтами, що входять до рецепту форшмаку.

Рецепт вінегрету з овочів Вінегрет із овочів

Вінегрет з овочів – дуже смачний салат, і хоча в рецепт вінегрету з овочів входить велика кількість інгредієнтів, вони дуже органічно об'єднуються в цій страві.

Єврейська кухня

Єврейська кухня – одна з найрідкісніших кухонь світу. Історія формування єврейської кухні, як і історія самого Ізраїлю, є дуже довгою та складною, завдяки чому сформувалася безліч національних страв єврейської кухні, які зараз асоціюються із кухнею Ізраїлю. Оскільки євреї проживали практично у всіх країнах світу, єврейська кухня запозичила в інших національних кухонь багато кулінарних традицій і використовувала їх для приготування вже своїх єврейських страв. Дуже багато єврейських рецептів привнесли ашкеназька кухня – кухня східноєвропейських євреїв, і сефардська кухня - кухні євреїв, що жили в Середземномор'ї та на Близькому Сході. Істотний вплив на рецепти єврейської кухні зробили кухні країн, що є сусідами з Ізраїлем – безліч єврейських страв сформувалося під впливом традицій східної кухні. Крім того, на традиційні рецепти єврейської кухні великий вплив справив кашрут – зведення правил, яких юдеям слід дотримуватися при приготуванні та вживанні їжі.

Єврейська кухня та кашрут

Згідно з кашрутом, кошерним є м'ясо парнокопитних жуйних тварин – домашніх корів, овець, кіз, а також лосів, косуль гірських козлів та інших, що мають обидві загальні ознаки кошерності – роздвоєні копита та пережовування жуйки. М'ясо решти тварин не є кошерним та заборонено до вживання в їжу. Наприклад, в єврейській кухні не можна використовувати м'ясо свині, дамана, зайця та верблюда. Крім того, тварини повинні бути забиті особливим способом – шихтою, і забій худоби повинен виконувати кваліфікований різьбяр – шохет. Якщо при огляді внутрішніх органів забитої кошерної худоби виявляться дефекти внутрішніх органів, м'ясо може бути визнано трефовим та заборонено вживати в їжу.

Традиційні рецепти єврейської кухні

Єврейська кухня включає безліч традиційних рецептів різних страв. Це форшмак та гефілте фіш, мафрум та печінковий паштет, храйме та курячий бульйон, регель круша та кубе, мацебрай та хоменташ, шакшука та джахнун, кугель та малауах, цимес та бейгл, самбусак, кус-кус та багато інших єврейських національних рецептів.