Перейти до основного вмісту

Солоне сало

Рецепт солоного сала
Рейтинг: 4.7 Голосів: 13

Час приготування: 45 хв

Вихід рецепту: 20 порцій

Рецепт солоного сала

Солоне сало – дуже простий рецепт української кухні, проте поряд з українським борщем солоне сало є візитною карткою української кулінарії. Рецепт солоного сала настільки простий, що до нього входять лише два інгредієнти – свиняче сало та сіль. Приготувати солоне сало може кожен, але для цього необхідно мати свиняче сало відповідної якості – це має бути товстий, до 10 см завтовшки шар сала без м'яса та інших прожилок, тільки в цьому випадку ви отримаєте справжнє українське сало, а не варіанти бекону. Такі породи свиней вирощують в Україні, Польщі, Білорусі, Литві та деяких інших країнах, здебільшого у продажу доступний саме бекон, а не сало. Солоне сало вживається у вигляді закуски, а також може входити до рецептів найрізноманітніших страв української кухні. Крім того, солоне сало використовується для приготування таких українських закусок, як копчене сало, сало з часником, сало з гострим чи чорним перцем та багато інших традиційних закусок української кухні. В даному випадку представлений базовий рецепт солоного сала, але зазвичай при його приготуванні, крім солі, використовуються різні спеції – чорний перець, лавровий лист, часник та багато іншого. Рецептів засолювання сала в Україні не менше, ніж рецептів українського борщу, тому цей рецепт солоного сала відкриває широкі перспективи для кулінарної творчості.

Інгредієнти рецепту солоного сала

Сало
3
кг
Сіль
1
кг

Рецепт приготування солоного сала

Солоне сало готується за таким рецептом української кухні. Сало необхідно відокремити від м'яса, залишивши свинячу шкіру та нарізати довгастими шматками. На шматках сала через кожні 8-10 см зробити надрізи та натерти з усіх боків сіллю. Обтерті шматки сала укласти щільними рядами в емальований посуд, щоб не було порожнеч, і пересипають сіллю так, щоб вона повністю покрила сало. Можна не боятися, що сало стане надто солоним – воно візьме стільки солі, скільки потрібно. Зверху сало накривають кришкою та ставлять вантаж.

Після п'яти днів нижній шар сала змінюють місцями з верхнім шаром. Таке перекладання необхідно проводити тричі. Через 20 днів солоне сало готове до вживання.

Солоне сало добре зберігатися в морозильнику, тому термін його придатності майже не обмежений. Якщо ж солоне сало зберігати при кімнатній температурі або в холодильнику, солоне сало не зіпсується, але через якийсь час набуде специфічного смаку, який не всім подобається – вийде так зване старе сало.