Солоне сало
Час приготування: 45 хв
Вихід рецепту: 20 порцій
Рецепт солоного сала
Солоне сало – дуже простий рецепт української кухні, проте поряд з українським борщем солоне сало є візитною карткою української кулінарії. Рецепт солоного сала настільки простий, що до нього входять лише два інгредієнти – свиняче сало та сіль. Приготувати солоне сало може кожен, але для цього необхідно мати свиняче сало відповідної якості – це має бути товстий, до 10 см завтовшки шар сала без м'яса та інших прожилок, тільки в цьому випадку ви отримаєте справжнє українське сало, а не варіанти бекону. Такі породи свиней вирощують в Україні, Польщі, Білорусі, Литві та деяких інших країнах, здебільшого у продажу доступний саме бекон, а не сало. Солоне сало вживається у вигляді закуски, а також може входити до рецептів найрізноманітніших страв української кухні. Крім того, солоне сало використовується для приготування таких українських закусок, як копчене сало, сало з часником, сало з гострим чи чорним перцем та багато інших традиційних закусок української кухні. В даному випадку представлений базовий рецепт солоного сала, але зазвичай при його приготуванні, крім солі, використовуються різні спеції – чорний перець, лавровий лист, часник та багато іншого. Рецептів засолювання сала в Україні не менше, ніж рецептів українського борщу, тому цей рецепт солоного сала відкриває широкі перспективи для кулінарної творчості.
Інгредієнти рецепту солоного сала
Рецепт приготування солоного сала
Солоне сало готується за таким рецептом української кухні. Сало необхідно відокремити від м'яса, залишивши свинячу шкіру та нарізати довгастими шматками. На шматках сала через кожні 8-10 см зробити надрізи та натерти з усіх боків сіллю. Обтерті шматки сала укласти щільними рядами в емальований посуд, щоб не було порожнеч, і пересипають сіллю так, щоб вона повністю покрила сало. Можна не боятися, що сало стане надто солоним – воно візьме стільки солі, скільки потрібно. Зверху сало накривають кришкою та ставлять вантаж.
Після п'яти днів нижній шар сала змінюють місцями з верхнім шаром. Таке перекладання необхідно проводити тричі. Через 20 днів солоне сало готове до вживання.
Солоне сало добре зберігатися в морозильнику, тому термін його придатності майже не обмежений. Якщо ж солоне сало зберігати при кімнатній температурі або в холодильнику, солоне сало не зіпсується, але через якийсь час набуде специфічного смаку, який не всім подобається – вийде так зване старе сало.