Перейти до основного вмісту

Копчене сало

Копчене сало
Рейтинг: 4.8 Голосів: 13

Час приготування: 3 год

Вихід рецепту: 8 порцій

Рецепт копченого сала

Копчене сало – традиційний рецепт української кухні, в Україні готують безліч різноманітних страв зі свинячого сала та копчене сало – одна з таких закусок. Існує два способи приготувати копчене сало – це холодне та гаряче копчення. В даному випадку ми пропонуємо приготувати копчене сало гарячого копчення – так процес копчення сала протікає швидше та його простіше приготувати в домашніх умовах. Для копчення сала знадобиться коптильня найпростішої конструкції і трохи тріски або тирси вишні, яблуні або ялівцю. Їли коптильні немає – не біда, її дуже просто можна зібрати з кухонного посуду, для цього знадобиться глибока жаровня та металева сітка з ніжками – на дно жарівні висипається тирса, на сітку укладається сало, жаровня накривається кришкою та ставиться на вогонь. Для копчення краще взяти шматок сала зі шкірою. Так можна коптити і чисте сало без м'яса, і сало з прошарками м'яса, наприклад свинячу грудинку, у будь-якому випадку копчене сало вийде дуже смачним і ароматним.

Інгредієнти копченого сала

Свиняча грудинка
1,5
кг
Сіль
330
г
Цибуля ріпчаста
1
шт.
Часник
4-6
зубків
Вода
2
л

Рецепт приготування копченого сала

Копчене сало можна приготувати за таким рецептом української кухні. Для приготування копченого сала спочатку потрібно добре промити та розрізати сало на великі шматки, розмір яких залежить від конструкції та розмірів коптильні.

У глибокий посуд налити воду, розчинити сіль у воді, поставити на вогонь і довести до кипіння, а потім помістити шматочки сала в розсіл та варити три-п'ять хвилин. Сало вийняти з розсолу та остудити, розсіл також остудити.

Для засолювання сала потрібно підібрати відповідний посуд, в якому сало буде повністю покрите розсолом. Часник та цибулю нарізати на тонкі пластинки та викласти на дно посуду. Туди помістити шматки сала шкірою вгору.

Залити підготовлене сало охолодженим розсолом та залишити на тиждень, щоб сало добре просолилося.

Просолене сало потрібно вийняти з розсолу і дати йому трохи пров'ялитися, виклавши сало на решітку або підвісивши його ще на добу.

Пров’ялене сало готове до копчення – шматки сала можна пов'язати шпагатом, викласти на решітку або просто підвісити на гачки, проколовши шкіру – все залежить від конструкції вашої коптильні.

Поставити коптильню на дуже маленький вогонь та коптити сало протягом двох годин після зняти коптильню з вогню та дати їй охолонути.

Сало вийняти з коптильні та спочатку охолодити, а потім – взагалі помістити в морозильну камеру. На відміну від смаженого сала, яке рекомендується їсти гарячим, копчене сало найкраще розкриває свій смак саме в охолодженому вигляді.

Подавати копчене сало потрібно добре охолодженим, нарізавши на тонкі шматочки. Копчене сало ідеально поєднується з житнім хлібом, часником, кропом, зеленою та ріпчастою цибулею. Як приправи до копченого салу можна використовувати гостру гірчицю, чорний та запашний перець, а також соуси з гострого перцю. Копчене сало – чудова закуска для міцних спиртних напоїв!