Салат Олів'є
Час приготування: 1 год
Вихід рецепту: 6 порцій
Рецепт салату Олів'є
Салат Олів'є – традиційний рецепт салату, який готують до Нового року. Рецепт салату Олів'є простий та не містить екзотичних продуктів, тому кожен може приготувати його з доступних інгредієнтів. Особливих кулінарних навичок приготування салату Олів'є також не вимагатиме – усі його інгредієнти, за винятком зеленого горошку, ріжуться на однакові за розміром кубики, розмір яких приблизно відповідає зеленому горошку. Назва салату Олів'є походить від XIX століття, коли французький кухар Люсьєн Олів'є створив у Росії свій кулінарний шедевр, до складу якого входили паюсна ікра, ракові шийки, дичина, телячий язик та інші екзотичні інгредієнти. Але за часів Радянського Союзу від салату Олів'є залишилася одна назва, яка не має нічого спільного з оригіналом. Радянський салат Олів'є був нарізкою вареної картоплі, солоних огірків, зеленого горошку, варених яєць та відвареної курятини, яку згодом замінила варена ковбаса. Все це було щедро приправлено майонезом – таке вийшло святкове блюдо. Проте салат Олів'є був та залишається дуже популярним у країнах, які колись входили до складу вже не існуючого Радянського Союзу, і його, поряд з іншими святковими салатами, наприклад – оселедцем під шубою, готують до Нового року та інших свят. Залежно від країн та регіонів, в яких готують салат Олів'є, його рецепт може суттєво відрізнятися – замість вареної ковбаси може використовуватись м'ясо або курка, на додаток до основних інгредієнтів може бути додана морква, солоні огірки можуть замінюватись маринованими, для заправки салату може використовуватись різна кількість майонезу. Попадався навіть рецепт салату Олів'є з консервованою кукурудзою, але такий інгредієнт салату не існував у країні, звідки веде своє походження салат Олів'є. Але, незважаючи на різницю в рецептах салату Олів'є, основний принцип залишається однаковим – салат готується із суміші однаково подрібнених інгредієнтів приблизно в рівних пропорціях, які потім приправляють майонезом.
Інгредієнти рецепту салату Олів'є
Рецепт приготування салату Олів'є
Салат Олів'є можна приготувати за таким традиційним рецептом. Почати потрібно з того, що поставити варитися картоплю в шкірці, попередньо помивши її. Також потрібно зварити яйця у круту. Поки картопля та яйця варяться, можна зайнятися рештою інгредієнтів салату Олів'є.
Варену ковбасу нарізати на кубики розміром приблизно із зелений горошок.
Солоні огірки нарізати на кубики та віджати з них зайвий розсіл, інакше салат Олів'є вийде рідким та неоднорідним.
Відварені яйця круто остудити та нарізати на кубики, як і інші інгредієнти салату Олів'є.
Відварену картоплю остудити, очистити та нарізати кубиками.
Раніше, через відсутність свіжої зелені взимку, в салат Олів'є додавали дрібно нарізану ріпчасту цибулю, але зараз зелень доступна цілий рік. Зелень салату дрібно нарізати, зелень можна брати будь-яку – кому що подобається. Зазвичай використовується зелена цибуля, кріп та петрушка.
Зелений горошок – єдиний інгредієнт салату Олів'є, який нарізати не потрібно, він уже й так готовий стати частиною цієї святкової страви.
Тепер можна поєднати всі інгредієнти салату разом, приправити майонезом, посолити, поперчити та добре перемішати. Готовий салат Олів'є потрібно поставити в холодильник, найкраще на добу, щоб смак його інгредієнтів об'єднався.