Оселедець під шубою
Час приготування: 1 год
Вихід рецепту: 6 порцій
Рецепт оселедця під шубою
Салат оселедець під шубою – один із салатів, який багато хто готує на новорічні свята, і не лише на свята. Рецепт оселедця плід шубою не вимагає особливих зусиль для приготування цієї страви, до складу рецепту входять дуже прості та доступні інгредієнти – солоний оселедець, курячі яйця, буряк, картопля та цибуля, а приправляється оселедець під шубою майонезом. Сам рецепт оселедця під шубою походить від рецептів єврейської кухні, але найбільшого поширення цей салат отримав у країнах, які колись входили до складу Радянського Союзу. Країни давно вже немає, а рецепт оселедця під шубою продовжує залишатися однією з популярних страв до Нового року та інших свят, поряд із такою стравою, як салат Олів'є. У різних країнах та регіонах рецепт оселедця під шубою трохи відрізняється, але загалом залишається приблизно однаковим. Основними інгредієнтами, що входять до складу оселедця під шубою, є солоний оселедець, варений буряк, картопля та курячі яйця, інші інгредієнти можуть змінюватися від рецепту до рецепту. Змінюється також порядок шарів, з яких складається цей салат – у класичному рецепті оселедець укладається першим та накривається шарами інших інгредієнтів, в інших рецептах оселедця під шубою першим шаром може бути картопля або цибуля. З особистого досвіду можна сказати, що найсмачніший оселедець під шубою той, у якого спочатку йде картопля, потім – оселедець, і вже після інші інгредієнти салату, в цьому випадку салат виходить більш цілісним за смаком. Приготувати такий салат можна на блюді або в рознімній формі для випічки, у разі використання форми її потім можна буде зняти, і будуть видно всі шари цього чудового салату.
Інгредієнти рецепту оселедця під шубою
Рецепт приготування оселедця під шубою
Щоб приготувати оселедець під шубою за класичним рецептом, потрібно спочатку поставити варитися картоплю, моркву та буряк у шкірці, а також курячі яйця, а в цей час зайнятися іншими інгредієнтами салату. Яйця зварити у круту, овочі – до готовності.
Спочатку потрібно обробити оселедець, відокремивши від нього філе та видаливши з нього всі кістки. Потім нарізати оселедці філе на невеликі шматочки та викласти у форму або на блюдо рівномірним шаром.
Відварену картоплю очистити, натерти на великій тертці та викласти рівним шаром поверх оселедця. Картоплю присолити та рівномірно викласти на неї трохи майонезу.
Цибулю очистити, дрібно нарізати та викласти поверх попередніх шарів салату.
Моркву очистити, натерти на великій тертці та викласти поверх шару цибулі. Зверху шар моркви змастити майонезом.
Буряк також очистити від шкірки, натерти на великій тертці та викласти поверх моркви. Шар буряку теж покрити майонезом.
Зварені круто курячі яйця також, як і інші інгредієнти оселедця під шубою, натерти на великій тертці або подрібнити за допомогою вилки. Можна окремо подрібнити білки та жовтки, та отримати не один, а два верхні шари салату.
Подрібнені яйця викласти поверх шару буряка та змастити його майонезом. Якщо яєчні білки та жовтки розділені, першим шаром кладуть білки, а розтертими жовтками посипають зверху, вже поверх останнього шару майонезу.
Приготований оселедець під шубою необхідно поставити в холодильник мінімум на одну добу – за цей час салат добре просочиться, настоїться та набуде того незабутнього смаку, заради якого хочеться готувати оселедець під шубою знову і знову.